Att köpa bostadsrätt

Att köpa bostadsrätt är inget komplicerat egentligen. Som ägare till en bostadsrätt äger du din egen bostad men är samtidigt medlem i en förening. Så här går det till.

1. FÖRSTA KONTAKTEN

Du tar kontakt med ansvarig mäklare som kan ge mer information kring projektet och hur själva köpet går till.

2. KONTRAKTSSKRIVNING

När du väl bestämt dig kommer det att upprättas ett bindande förhandsavtal. När beslutet om byggstart tas betalar du en handpenning på 100 000 kr. Ungefär två månad innan inflyttning skrivs nästa avtal som är ett upplåtelseavtal och du blir då även medlem i bostadsrättsföreningen.

3. INFLYTTNINGSMÖTE

När det börjar närma sig inflyttning kallar vi till ett möte där vi informerar om praktiska detaljer kring inflyttningen, besiktningen och vad som händer­ ­framöver i bostadsrättsföreningen. Senast fyra månader innan inflyttning ger vi dig definitivt inflyttningsdatum.

4. INFLYTTNING

På inflyttningsdagen när slutbesiktning har gjorts får du nycklarna till din nya bostad. I samband med inflyttningen sker även slutbetalning.

5. FÖRENINGSSTÄMMA

Under byggprocessen består föreningen av en byggande styrelse. När alla har flyttat in ska ni som bor i föreningen ta över och tillsätta en ny styrelse. Under de två första bokslutsåren sköter Eksjöhus Bostad den ekonomiska förvaltningen åt bostadsrättsföreningen.

*Punkterna ovan kan variera lokalt.