Invigning av Eksjöhus nya fabrik

Den 12 december kl. 12.12 invigdes Eksjöhus nya husfabrik i Nifsarpsområdet i Eksjö. När fabriken är i full produktion kommer en lägenhet om dagen att rulla ut genom portarna.

Under förra året växte Eksjöhus nya fabrik i Nifsarpsområdet fram och i december var det storslagen invigning. Sedan dess har produktionen tagit fart och de första bostäderna är redan klara för leverans.

– Det är de två första lägenheterna till Brf Sjöhagen här i Eksjö som är klara, berättar fabrikschef Henrik Andersson.

Den sammanlagda ytan på fabriken, lager och förvaring är över 20000 m2.Fabriken drivs av Eksjöhus Modulbygg som är det företag som står för den industriella produktionen av husen. Bolaget som säljer och projekterar bostadsområden heter Eksjöhus Bostad.

– Eksjöhus Bostad har ambitionen att bli en nationell aktör inom bostadsutveckling och jobbar med hela områden där husen är en del men också trädgårdsrummet och gaturummet, berättar Johan Karlsson som är vd för Eksjöhus Bostad.

Eksjöhus Bostads första projekt är Brf Sjöhagen i Eksjö. Det består av 19 lägenheter ett stenkast från både sjö och stad.

– Det känns extra roligt att det första projektet blev på hemmaplan i Eksjö. Det känns kul att kunna ha med som referens för framtiden också, säger Johan Karlsson.

Under vecka 20 kommer den första huskroppen med tre lägenheter att monteras i Sjöhagen. Efter det kommer produktionstakten att successivt öka i fabriken.

– Vi ligger helt i fas med vår ursprungliga plan. Vi jobbar med att färdigställa de sista detaljerna i och kring fabriken och i takt med marknadens efterfrågan kommer vi att öka takten tills vi når full produktion om ungefär ett år. Då kommer vi producera en lägenhet per dag, berättar Henrik Andersson.

En av de stora utmaningarna är rekryteringen av rätt personal. I dagsläget jobbar 14 personer i fabriken.

– Men innan året är slut räknar vi med att vara 30 stycken och under 2019 ska vi bli lika många till, säger Henrik.

En förutsättning för detta är såklart att det finns nya områden att bygga på och att bostäderna efterfrågas av kunderna.

– Utöver projektet i Sjöhagen har vi precis i dagarna säljstartat ett bostadsområde med 18 lägenheter i Svedala. Efter det är det ett område i Norrköping som står på tur och vi jobbar hela tiden aktivt med att hitta byggrätter och delta i markanvisningstävlingar, säger Johan Karlsson.